Recepten met boerenkaas

Hier staan een aantal recepten om te genieten van onze boerenedammer. We danken chefkok Ivo Schellen voor deze heerlijke gerechten!

Boerenedammer kaastaart

Ingrediënten
• 60 gram boter
• 30 gram bloem
• 3,5 decilieter melk
• 100 gram gerapte boerenedammer belegen
• 50 gram boerenedammer oud
• 3 eieren
• zout
• peper
• nootmuskaat
• peterselie
• bladerdeeg
Bereiding
30 Gram van de 60 gram boter smelten, bloem erbij gaar laten worden, melk er al roerend bij totdat er een saus ontstaat. Kaas erdoor roeren. Pan van het vuur. Losgeklopte eieren erdoor. Zout, noot, peper en peterselie erdoor. Rest van de boter laten smelten, niet koken. Bladerdeeg in een ovenschaal doen, saus erbij en afdekken met bladerdeeg. 30 tot 40 min. in een oven op 200 graden Celsius.
________________________________________

Romige boerenedammerkaassoep

Ingrediënten
• 2,5 eetlepel olijfolie
• 40 gram tarwebloem
• 750 milliliter kruidenbouillon van 1 tablet
• 1 laurierblad
• 100 milliliter slagroom
• 75 gram gerapte belegen boerenedammerkaas
• 2 eetlepels peterselie
Bereiding
Meng de olijfolie met het tarwebloem. Voeg de bouillon toe. Breng het geheel al roerend aan de kook. Voeg het laurierblad toe en laat het zachtjes 7 minuten koken. Roer de slagroom en kaas erdoor en breng de soep op smaak met zout. Verdeel de soep over 4 diepe borden en bestrooi het gerecht met peterselie.

________________________________________
Boerenedammerkaasfondue

Ingrediënten
• 2 of 3 tenen knoflook
• 4 dl. half droge witte landwijn
• 500 gram jong belegen boerenedammerkaas (geraspt)
• allesbinder
• peper
• nootmuskaat
• scheutje Kirsch
Bereiding
Doe de geperste knoflooktenen in de fonduepan (gebruik bij voorkeur een fonduepan van aardewerk), schenk er daarna de wijn in en verwarm deze tot hij gaat bruisen.
Roer er nu de heel fijngesneden kaas door en blijf met een garde roeren tot het mengsel weer aan de kook komt. Laat het kaasmengsel zachtjes doorkoken en blijf roeren tot een mooie gladde massa is ontstaan. Bind het kaasmengsel eventueel met wat allesbinder tot hij lobbig dik is, maak hem met peper, nootmuskaat en zo nodig met iets zout op smaak af en roer er tot slot een scheutje Kirsch door.
(Mocht de kaasfondue nog niet mooi glad zijn, voeg er dan een klein scheutje wijn aan toe.)
Serveren met stokbrood.

Eet Smakelijk,
Ivo Schellen