Kaasboerderij Koopman maakt als enige Edammer kaas

Ondertekening ‘Boerenkaas maken’ als immaterieel erfgoed

Boeren Edammer Cultureel Erfgoed

Lia, Sjaak en Daan Koopman tussen de kazen. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

DE WEERE – ‘Boerenkaas maken’ is dit jaar als traditie geplaatst op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Tijdens een feestelijk bijeenkomst bij de Foodspecialiteitenbeurs in Houten -dinsdag 26 september 2017- vond de officiële ondertekening en uitreiking van het certificaat plaats.

Boerenkaas maken is een manier van leven. Het is iets dat een boerenfamilie door wil geven aan een volgende generatie. De traditie is rijk en vergt veel vakkennis. Het begint bij grasland en de liefde voor koeien, geiten of schapen. De bereiding is een ambacht dat voldoening geeft en dat gevoel geeft een kaasboerderij mee in de boerenkaas zelf. De makers willen de typische bereidingswijze en smaak behouden, meedoen aan keuringen en leren van elkaar én zorgen dat Nederland de smaak van boerenkaas blijft herkennen.

Erfgoed
Voor de plaatsing hebben de boeren zelf hun traditie in kaart gebracht en een erfgoed zorgplan gemaakt met acties om het ambacht boerenkaas maken te borgen voor de toekomst. Boerenkaas maken is een levenswijze, die ook brood op de plank moet brengen. Door deze plaatsing hopen de zelfzuivelaars dat ambachten ook echt levende beroepen blijven, zonder dat de Inventaris commercieel wordt. In Nederland zijn er nog ongeveer zestig boeren die Goudse boerenkaas maken, acht produceren Leidse boerenkaas en slechts eentje Edammer Boerenkaas, Kaasboerderij Koopman, Tropweere 22 in De Weere. Sjaak, Lia en zoon Daan Koopman zijn elke dag in touw om heerlijke kazen te maken.

Hollandse koeien
Sinds 1971 wordt hier de echte boerenkaas gemaakt. In het bijzonder is deze kaas gemaakt van de melk van oer-Hollandse koeien. Zo gauw de lente start en het gras begint te groeien mogen de koeien genieten van het smakelijke weidegras. Dit zorgt voor een zachtere smaak in de kaas en is bovendien gezonder dan de kaas van koeien die op stal blijven. Daarnaast zorgt de kleigrond in West-Friesland ook voor een betere kwaliteit gras en blijft het zelfs in een droge zomer goed groeien. Het hele jaar door wordt kaas gemaakt om altijd jonge tot oude kaas in huis te hebben.

logo-nationale-inventaris-immaterieel-erfgoed-nederlandUNESCO Immaterieel Cultureel Erfgoed
De Nationale Inventaris vloeit voort uit de ondertekening van het UNESCO Verdrag ter Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed in 2012 door de Nederlandse regering. Naast materieel erfgoed, zoals gebouwen, is er nu een nieuwe tak van erfgoed bij: de tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Het immateriële erfgoed dat echt leeft in de harten, hoofden en handen van mensen. Op www.immaterieelerfgoed.nl staan alle reeds geplaatste tradities en er staat meer informatie over het UNESCO-verdrag en de procedure voor plaatsing. Op www.boerderijzuivel.nl en www.vakbladdezelfkazer.nl is meer informatie te vinden over boerenkaas maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *